Planerar du säkra upp din sida genom att köra HTTPS (SSL) men är orolig för att tappa rank? Vi guidar dig genom viktiga saker att tänka på innan du byter!

Vad är HTTPS?

HTTPS står för Hyper Text Transfer Protocol Secure och är den säkra versionen av HTTP, protokollet tar hand om all data som skickas mellan din webbläsare och webbplatsen du är ansluten till. “S” i slutet av HTTPS står för Secure “Säkert”. Det betyder att all kommunikation mellan din webbläsare och webbplatsen är krypterad. HTTPS är således ett måste vid tjänster som har hand om känslig information som tex. bankuppgifter, personlig data osv. För e-handel är detta ett krav.

Varför ska jag byta till HTTPS (SSL)?

Enligt Google är HTTPS en positiv ranking signal (av hundratals) för att förbättra sin hemsidas placering, det betyder kort och gott att genom att använda HTTPS kan du få din sida att ranka högre i Google – det ger även en trygghet för besökaren och ser till att ingen data som skickas mellan besökaren och sidan går att lyssna/läsa av.

Exempel på en sida som kör en säker (HTTPS) anslutning.

Kommer jag att tappa placering/rank om jag går över till HTTPS?

Kort svar: Nej.

När man byter från HTTP till HTTPS är risken för att tappa rank minimal om man följer alla steg rätt – gör man allt efter Googles riktlinjer bör man istället se ökningar i sin rank efter ett par veckor. Enligt studier finns det dock risk för temporär tappad rank i alltifrån 2 veckor till 2 månader beroende på hur väl man implementerar HTTPS – allt beror på hur snabbt Google märker att man har bytt URL/protokoll – ranken återställs vid ev. felimplementering allteftersom.

Här nedan följer en lista på viktiga saker att tänka på innan och medans du går över till HTTPS.

Checklista för byte av protokoll

 • Byt ut interna länkar från HTTP till HTTPS
  • Det är viktigt att alla interna länkar pekas om till HTTPS (absoluta sökvägar och relativa vid möjlighet) och inte har kvar HTTP – gamla länkar på sidan behöver uppdateras (detta gäller även alla bilder, interna skript etc. som pekar mot HTTP). För er wordpress användare finns det ett utmäkt plugin som ändrar om alla länkar åt en – kolla in tillägget Really Simple SSL
 • Använd 301 redirects för samtliga request
  • För att Google ska snappa upp ett byte av protokoll på rätt sätt måste alla länkar som går mot HTTP skickas vidare via (301 Moved Permanently) till HTTPS – kör man t.ex. en temporär redirect (302 Found) kan man tappa rank, även detta kan hanteras via tillägget Really Simple SSL
 • Byt ut URL på webmaster tools/analytics
  • För att få en extra skjuts bör man även begära en ny indexering av sin hemsida via google webmaster tools samt ändra sidans url till HTTPS på både webmaster tools och analytics.
 • SSL Certifikat
  • Det är viktigt att SSL Certifikatet är godkänt och följer standarden, kolla med ert webbhotell om de erbjuder ett SSL certifikat – ett 2048-bit certifikat är att föredra, för att testa sitt certifikat kan man köra denna tjänsten: https://www.sslshopper.com/ssl-checker.html

 

Har ni några frågor om SSL implementation via WordPress eller kännar att något saknas lämna gärna en kommentar nedan! 🙂