WordPress kommer förinstallerat med 3st bloggteman – dessa byts ut varje år med det senaste årets tema som den föraktiverade efter installation då WordPress kräver ett aktivt tema för att fungera.

Det finns en hel uppsjö av teman. Om mn bara vill komma igång snabbt och bygga vidare på någon bra grund så rekommenderar vi att gå till: wordpress.org/themes och leta upp ett som passar – om tiden är knapp och man vill ha något färdigt/proffsigt så är themeforest ett väldigt bra alternativ – de flesta teman brukar ligga på runt 300-400kr vilket är en relativt liten investering för en komplett färdig hemsida.

 

Installera ett gratis tema via din hemsida (WordPress.org themes)

Det vanligaste stället att hitta gratis teman på är via https://wordpress.org/themes – men dessa teman kan även nås direkt ifrån din WordPress installation utan att behöva installera dem manuellt genom att gå till: Utseende -> Teman och klicka på “Lägg till”

Här efter kommer du att få en uppsjö av teman du kan installera in direkt genom att klicka på “Installera

WordPress.org teman

 

Efter du har installerat temat så går du tillbaka till Utseende -> Teman och klickar “Aktivera” på ditt nyinstallerade tema.

 

Installera ett tema manuellt

När man köper ett tema eller laddar ner det manuellt ifrån en extern källa som tex. wordpress.org/themes så får man i nästintill alla fall filerna packade i en .zip fil – i många fall kan du ladda upp dessa direkt genom temauppladdaren i WordPress som du hittar genom att gå till: Utseende -> Teman och klicka på “Lägg till nytt” och direkt efter “Ladda upp tema”

Steg 1

Steg 2

 

Ladda upp tema via FTP

Om du vill ladda upp det manuellt kan du göra det via valfri FTP program, tänk på att alltid placera temats filer i mappen “wp-content/themes/” och att inte ladda upp .zip filen direkt utan dess innehåll (vanligtvis finns det en mapp i zip filen med namnet på temat)

Mappen “wp-content/themes”

 

Vart hittar jag professionella WordPress teman?

WordPress.org erbjuder som sagt ett stort utval av teman, men med tanke på att de är gratis och vem som helst kan/får ladda upp sitt tema så brukar funktionalitet och bra design vara svårt att hitta – därför är det väldigt vanligt att man köper teman ifrån en extern sida/tjänst – för snygga WordPress teman kan vi rekommendera att besöka Elegant themes eller Themeforest.

En viktig sak att tänka på är att de flesta teman är konstruerade olika – så för att på bästa sätt förså hur ett tema fungerar för att enklast kunna anpassa det är att läsa deras medföljande manual/instruktioner

Ha så kul! Om ni har några frågor eller känner att något saknas så ställ dem gärna nedan!