Du har gjort ett bra val som har kommit till denna artikel, WordPress är världens mest använda platform för att skapa hemsidor/bloggar och en framtidssäker investering, här går vi igenom hur man installerar WordPress på snabbaste och bästa enklaste sätt!

Att installera WordPress för första gången som nybörjare kan vara knepigt om man saknar kunskap i grundläggande förståelse för hur en databas fungerar och vad tex. orden PHP & MySQL betyder.

För att så kortfattat som möjligt försöka sammanställa vad som krävs för att installera WordPress behöver du först fundera vad du ska använda den till – ska du bara ha upp en blogg snabbast möjligt eller vill du kunna ha full-kontroll över din hemsida och ändra filer lite hur du vill?

Installera WordPress via WordPress.com

WordPress.com erbjuder dig som är efter en enkel (men kraftigt begränsad blogg) att skapa en via deras hemsida, du slipper då ta stegen och installera på en egen server men får dock en kraftigt begränsad blogg och om du kör på deras gratis-alternativ så kommer din adress att se ut såhär:

http://minnyahemsida.wordpress.com

Detta är inte att rekommendera om du inte vill ha uppe en enkel blogg snabbast möjligt då du blir begränsad.

 

Installera WordPress på egen server

Genom att installera WordPress på din egna server så får du full tillgång till allt vad WordPress har att erbjuda och endast du själv kan sätta dina begränsningar.

Innan vi börjar så är det viktigt att du har någonstans att installera din WordPress – för detta behöver du använda ett Webbhotell som används för att lagra din wordpress hemsida online – om du kör lokalt eller har tillgång till en egen server så behöver du såklart inte detta.

Är du osäker på vilket webbhotell du ska välja så kan vi rekommendera er att använda Loopia – ett stabilt & tryggt webbhotell.

Har du någonstans att lägga upp din WordPress installation? Då kör vi!

I dessa exempel kommer vi att använda oss utav Loopia webbhotell – men praktiken är den samma för resterande Webbhotell, kontakta gärna ert Webbhotell om det behövs extra support
 1. 1. Ladda ner WordPress

  Börja med att ladda ner den senaste versionen av WordPress här (tänk på att WordPress är flerspråkigt så se till att ladda hem den från den svenska versionen av WordPress.org)

  WordPress.org

   

  Extrahera och packa ur alla filer ifrån den nerladdade .zip filen (har du problem med att öppna filen ladda ner winrar här)

  2. Ladda upp WordPress på din webserver

  Nästa steg är att ladda upp filerna till din server – detta gör du enklast via FTP i katalogen för din hemsida (om du är osäker på hur man skapar FTP konton och lägger upp en katalog för en domän så kontakta ditt webbhotell – de hjälper dig)

FTP koppling med Filezilla

Om det finns en mapp vid namn public_html i katalogen så ska filerna in dit – annars så är det bara att kopiera över dem direkt under mappen för din domän.

Om allt har gått rätt till så borde du komma till välkomstskärmen för WordPress när du besköker din webbsida och se ut något i stil med det här:

Välkomstskärm för WordPress

Om så är fallet – bra jobbat! Klicka på “Då kör vi!” så går vi vidare till steg 4

3. Konfigurera WordPress

Ok, bara några få steg kvar nu – du borde få upp en skärm som ber dig att fylla i lite uppgifter innan WordPress installationen är klar</

WordPress installation – databas

 

Detta steget kan vara krångligt om man inte har så stor koll på hur databaser fungerar – vad du behöver göra här är att fylla i dina databasuppgifter för att WordPress ska kunna ha någonstans att spara all din data såsom inlägg, användare och sidor, WordPress använder sig av en databas som heter MySQL och som finns på majoriteten om nästan inte alla svenska Webhotell.

Vad vi behöver göra nu är att skapa en databas för WordPress:

Logga in på ditt webbhotell och gå till databashantering och skapa en databas – detta varierar kraftigt från webbhotell så kontakta dem för enklast support, här nedan har vi skapat en ny databas via loopia kundzon:

Ny databas i loopia

Vad vi vill spara här är “databasnamn” och “server”

En sista grej vi behöver gör är att skapa en användare för vår nyligen skapta databas:

Ny användare för databas via loopia

Skapa en användare med valfritt namn och välj ett starkt lösenord – spara ner dina uppgifter.

Ok! Nu är vi snart klara, nu borde du ha skrivit ner:

 • En databas
 • En adress att ansluta till databasen (om du kör lokalt är den nästan alltid 127.0.0.1 eller “localhost”)
 • En databasanvändare med ett starkt lösenord

 

4. Installera WordPress

Databasen & användaren skapad? Super! Då kör vi vidare med att mata in våra uppgifter i fälten:

Inmatade uppgifter i installationen

Var noga och dubbelkolla dina uppgifter innan du går vidare – fältet “Tabellprefix” är till användning om du har ett flertals WordPress installationer på samma databas eller kör en multisite – du kan lämna det som det är om du bara har planerat att köra en WordPress installation på din databas.

Om du följt alla steg så borde du få ett trevligt meddelande som säger att installationen är klar:

Klicka på “Kör installationen”

WordPress är nu installerat – det sista steget nu är att skapa ett admin konto som du använder för att hantera din sida – försök att inte använda namnet “admin” som wordpress föreslår som standard då det är väldigt lätt att gissa på och utsätter sidan för en risk att bli hackad om du använder ett svagt lösenord.

 

Vi ska försöka att fylla på denna guide ut efterhand – har ni några kommentarer så ställ dem gärna här under.