Permalänkarna i WordPress representerar hur din adress (URL) visas för besökare och sökmotorer, permalänkarna är vad besökare som besöker din sida ser i sin webbläsare, tex:

https://www.wordpressare.se/guider/

I detta fall är “/guider/” våran permalänk och ger besökaren en tydlig förståelse vad som kan väntas för innehåll på sidan, detta är även ett kritiskt steg för att optimera sin hemsida inte bara för besökaren utan även för sökmotorer som google då de får bättre referens  till vad sidan handlar om genom att ha tydliga länkar.

 

Ändra WordPress standard permalänkar

Har du precis installerat WordPress så brukar permalänkarna vara sk. icke seo vänliga och de flesta länkar brukar se ut något såhär:

http://dinsida.se/?p=523

“p=523” är en referens till vilken sida WordPress ska gå till, i detta fallet så letar den upp inlägget/sidan som har ID 523

Det är bättre om länkarna ser ut något såhär:

http://dinsida.se/en-nyhet-om-bloggen/ än http://dinsida.se/?p=523

 

Så hur ändrar man sina permalänkar i WordPress?

Permalänksinställningarna för WordPress hittar du genom att gå till Inställningar -> Permalänkar

Permalänksinställningar för WordPress

 

Du vill undvika att använda “Enkel” som är standard då det inte blir så fina länkar och inte är att rekommendera för optimering av hemsidan (SEO).

Det finns en massa färdiga alternativ och det vanligaste att använda är “Inläggsnamn (%postname%)” då kommer dina länkar att se ut såhär “http://www.dinsida.se/namnpådinsida” har du tex. en blogg med flertals kategorier och vill ha en mappstruktur så kan du tex. lägga till “/%category%/%postname%/” i “Anpasssad struktur” fältet:

Några postvariablar du kan testa runt med:

  • %postname% – Postens namn i ditt inlägg
  • %post_id% – Unikt ID för ett inlägg
  • %category% – Kategorin ett inlägg tilldelades till
  • %year% – Året artikeln publicerades
  • %monthnum% – Månaden artikeln publicerades
  • %day% – Dagen artikeln publicerades

 

Vanligt fel (Options +FollowSymLinks)

För att du ska kunna ändra permalänkarna så behövs det att du har en fungerande .htaccess fil (om du kör apache) – dessa konfigurationer ser olika ut på alla webbhostar men ett vanligt fel som förekommer är att man saknar ett värde i sin .htacces fil – testa att editera din .htaccess fil och lägg till denna rad längst upp:

Options +FollowSymLinks