Känns din hemsida långsam? Tar allt orimligt lång tid att ladda? Då är det dags att börja optimera den!

Hur snabbar jag upp min hemsida?

Det finns ett flertals olika faktorer som påverkar hur snabbt din hemsida laddas – ditt val av webbhotell , antal plugins och hur väl du har optimerat din hemsida. Det viktigaste steget i att optimera din hemsida om du vill undvika långa väntetider och sänka laddtider för besökare är att cacha allt ditt innehåll – termen att “cacha” innebär att du sparar ner en färdig version av din hemsida som du sedan presenterar för besökarna istället för att låta din hemsida ladda om allt innehåll varje gång någon besöker din hemsida, en bild nedan beskriver processen:

Hur cachning fungerar (Bild från: WP Rocket)

Hur cachning fungerar (Bild från: WP Rocket)

WordPress sparar alltså en kopia av dina sidor och presenterar dom direkt till besökarna  (oftast i form av statiska html filer) – detta är rekommenderat att använda på i princip alla typer av hemsidor.

Hur ordnar jag cache på min hemsida?

Det finns en hel uppsjö med plugins för att ordna just detta – i denna guide kommer vi att använda oss utav WP Autoptimize som är en av de mest populära och lättaste att använda – WP Autoptimize hittar du här.

Efter du har laddat ner pluginen är det bara att aktivera och köra igång – välj inställningar efter behov, här nedan ser du våra inställningar:

WP Autooptimize (glöm inte att klicka i avancerade inställningar)

WP Autooptimize (glöm inte att klicka i avancerade inställningar)

  • Optimera HTML-kod? Ja.
  • Optimera JavaScript-kod? Ja.
  • Optimera CSS-kod? Ja.
  • Generera data: URI för bilder? Ja.
  • Även aggregera inline CSS? Ja.
  • Spara sammanfogade script/stilmallar som statiska filer? Ja.
  • Optimera även för inloggade användare? Ja.

Bra! Nu är du en bra bit på vägen att snabba upp din wordpress hemsida – med denna metod kan du spara sekunder (vilket är viktigt för både din sökmotoroptimering (SEO) och för dina besökare) ingen gillar slöa laddtider. Har du en e-handel kan detta innebära förlorade köp.

Hur kan jag kolla mina laddtider för min hemsida?

Efter du optimerat din hemsida (och innan) kan det vara bra att veta hur pass snabb den är – och hur pass väl din optimering verkligen fungerat, med detta rekommenderar vi att använda tjänsten PingDom (glöm inte att välja svenska serverar om du har en svensk sida):

Laddtider för WordPressare med enbart cachningsplugin aktiverad utan optimering

Laddtider för WordPressare med enbart cachningsplugin aktiverad utan optimering

Om du fortfarande uppmärksammar sega laddtider med en cachningsplugin installerad är det dags att granska alla dina aktiva plugins efter uppdateringar och ta bort dem du inte använder då de enbart tar upp plats och ibland även påverkar laddtider genom att läsa in script/funktioner som du inte använder.

Optimera dina bilder!

När internet var nytt och folk fortfarande använde modem var bilder något man ibland inte använde alls för att dem tog upp för mycket bandbredd – idag har vi snabba internetuppkopplingar men sega laddtider kvarstår vid dåligt optimerade bilder, har du ett flertals bilder på över 1mb på samma sida kan det påverka laddtiden negativt.

När du laddar upp bilder tänk alltid på att ladda upp i minst möjliga storlek och i ett filformat som går att förminska utan att det tappar fär mycket kvalitet – vi rekommenderar PNG för stora bilder och GIF för de lite mindre. JPG om bilden redan är komprimerad.

Det finns som tur är plugin som kan göra detta åt dig – vi använder och rekommenderar WP Smush – ett plugin som automatiskt komprimerar alla bilder ni laddar upp på hemsidan, enkelt att installera och bara att köra igång.

Inställningssidan för WP Smush

Glöm inte att fylla i “Automatic Smush” under inställningar om ni vill att Smush ska sköta detta automatiskt för alla framtida bilder.

Har du bilder som ännu inte är optimerade än kan du optimera dem manuellt genom att öppna upp dem i media biblioteket:

Mediabiblioteket med Smush

Mediabiblioteket med Smush

.. Om du vill optimera alla bilder på hemsidan direkt så kan du göra det på sidan för inställningar (Bulk smush):

Inställningar för bulk smush i WordPress

Inställningar för bulk smush i WordPress

Nu när dina bilder är optimerade kommer även din cachade version av sidan presenteras snabbare första gången din besökare ser sidan.

Är det något ni undrar över eller som jag har missat så lämna gärna en kommentar 🙂