Utelåst från ditt WordPress konto? Lugn, i denna guide så kommer vi att gå igenom hur du enklast kan ta dig in!

I de vanligaste fallen så kan det vara så enkelt som att gå till din inloggningsaddres för wordpress (vanligtvis http://dinsida.se/wp-admin/) och klicka på texten ”glömt lösenordet” och ange e-postadressen till ditt konto.

Här kan du både ange ditt användarnamn och din e-postadress – båda fungerar, kort därefter så får du ett e-postmeddelande med instruktioner hur du byter till lösenord.

Men – om jag inte har tillgång till min e-post, hur ska jag göra då? Om så är fallet behöver vi återställa kontot manuellt – detta kräver vissa tekniska kunskaper, nedan så kommer jag att gå igenom 2 effektiva metoder för att ta sig in på en utelåst wordpress sida.

Alternativ 1: Återställ lösenord via FTP/Filhanterare

Om du har tillgång till din hemsidas FTP och någorlunda hittar runt i wordpress mappstruktur går det att återställa lösenordet genom att ändra i temats functions.php fil

1. Anslut till din WordPress sida via FTP eller gå in på wordpress mappen om du kör lokalt

Navigera till ditt aktiva temas ”functions.php” fil, öppna upp och editera den och lägg till följande rad längst upp efter <?php

	
wp_set_password( 'nyttlosenord', 1 );

I fältet ‘nyttlosenord’ kan du skriva vad du vill – detta är det nya lösenordet som ditt administratörskonto kommer att återställas till. Fältet 1 betyder att lösenordet kommer att återställas för användaren med ID 1 (vanligtvis admin)

Notera att denna metod enbart byter lösenord som standard på standard admin kontot med ID 1 – för referens läs gärna: https://codex.wordpress.org/Function_Reference/wp_set_password

Spara och ladda upp filen.

Gå till din wordpress login och klicka på logga in ett par gånger, detta för att säkerhetsställa att koden du angav innan har körts, för att vara säker på att vår kod har fungerat pröva att logga in med valfria uppgifter – tex.


Användarnamn: test
Lösenord: test

Om WordPress inte ger ifrån sig ett felmeddelande om att du angivit fel lösenord så betyder det att vår kod har körts då den skickar tillbaka dig till login sidan, efter att du har försäkrat dig om att den har kört ta bort koden vi la till i functions.php och spara om filen och ladda upp igen – nu ska du kunna logga in med angivet lösenord på ditt admin konto!

Alternativ 2: Återställ lösenord via databas (MySQL)

Jag valde att ta detta steget sist då det är det mest tekniska, dock det enda alternativet om du nu inte har tillgång till din FTP.

Om du inte har någon erfarenhet av MySQL så rekommenderar jag dig att kolla in webdesignskolans guide om MysQL här: https://webdesignskolan.se/php/php_mysql_apache_wds-member/php_mysql.php

Känner du att du har koll på MySQL, eller kanske redan hunnit läsa guiden? Då kör vi!

I detta exemplet så kommer vi att använda oss av phpMyAdmin som är ett webbverktyg för att hantera MySQL – det vi gör nu går lika bra att göra i valfri mysql editor/klient om du nu så har.

Om du kör phpMyAdmin lokalt brukar adressen oftast vara: localhost/phpmyadmin/

Om du kör lokalt brukar så brukar det oftast gå att logga in med enbart användarnamnet “root” och inget lösenord – har du din hemsida på ett webbhotell så brukar användarnamnet oftast vara ett genererat sådant – dessa uppgifter brukar du hitta på om du loggar in på ditt webbhotells admin sida – dessa varierar markant, kontakta support för ditt webbhotell om du är osäker.

Efter att du har loggat in så är det dags för att välja databasen där du har din wordpress sida installerad (även dessa uppgifter kan du se på ditt webbhotells kontrollpanel):

Efter att du har valt din databas där din wordpress sida är installerad så kommer du få upp en lista med tabeller:

Tabellen som är intressant i detta fallet är “wp_users” – i tabellen wp_users sparas uppgifter om alla registrerade användare på sidan.

Klicka på wp_users:

Klicka på “Redigera” på användaren du vill ändra:

Gå till fältet “user_pass” – ändra funktion till MD5 i dropdown listan och skriv in ditt nya lösenord i fältet längst ut till höger, när du känner dig klar klicka på “Kör” knappen längst ner.

Nu har du bytt ditt lösenord, pröva att logga in med ditt nya lösenord.

Vi snackade om user ID tidigare, notera att användaren admin här har “ID 1” i vår förra funktion för att byta lösenord via FTP använde vi alltså:

wp_set_password( 'nyttlosenord', 1 );

Om du nu hade du velat byta en annan användares lösenord via FTP hade du bara angiviet ett annat ID istället för 1

Bonus:PHP script för att skapa en WordPress admin (kan laddas upp på webbserver)

Om du har några frågor, något som inte fungerar? Kommentera gärna nedan!